WEBSITE UNDER CONSTRUCTION
Str. Icoanei nr. 110, Ap 11, sector 2, Bucuresti

Prezentare

Câteva date despre

ASOCIAŢIA CRIMINALIŞTILOR DIN ROMÂNIA

Cu toate greutățile prin care a trecut de-a lungul timpului, Școala românească de criminalistică a avut o evoluție pozitivă în înfăptuirea justiției. O serie de specialiști și oameni de știință și-au adus o contribuție importantă la crearea și introducerea în activitățile de investigare criminalistică a unor metode și tehnici criminalistice.

Încă din anul 1970 cercetarea științifică în domeniul criminalisticii a devenit un adevărat tezaur de experiență. În urma activității de cercetare științifică au fost elaborate o serie de lucrări științifice (de exemplu, „Tratatul practic de criminalistică” – în cinci volume), acestea fiind bine primite și apreciate în țară și în străinătate. Oficiul de Invenții și Inovații a acordat 20 de brevete pentru invențiile criminaliștilor.

Pentru a veni în sprijinul cercetării științifice și al pregătirii celor interesați, la începutul anului 1999 a fost fondată „Revista Română de Criminalistică”, iar în anul 2002, conform legislației în vigoare, a fost înființată Asociația Criminaliștilor din România (A.C.R.), care are ca membri specialiști din domeniul criminalisticii, polițiști, magistrați, avocați, cadre didactice universitare și din instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne, masteranzi, studenți etc.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 1240/2005 (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Anul 173 (XVII), nr. 939) A.C.R. a fost recunoscută ca fiind de utilitate publică, iar prin Hotărârea Guvernului nr. 1544 din 1 noiembrie 2006 (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 916 – 10.XI.2006) Asociația Criminaliștilor din România a primit în folosință gratuită apartamentul nr. 1, din B-dul Dacia nr. 55, sector 1, București, spațiu din domeniul privat al statului și în Administrația Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”. Începând cu anul 2016, ACR nu a mai beneficiat de facilitatea utilizării gratuite a unui spaţiu pentru sediu.

Conform statutului, Asociația Criminaliștilor din România a acționat pentru promovarea în rândul criminaliștilor, magistraților, polițiștilor, avocaților, studenților, masteranzilor și al altor persoane a unor opinii, metode, procedee specifice, precum și a mijloacelor tehnico-științifice, care să contribuie la perfecționarea actului de justiție de natură să combată și să prevină eficient criminalitatea.

  • Conform aprobării Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică, Asociația Criminaliștilor din România a elaborat numeroase lucrări de cercetare tehnico-științifică privind identificarea prin metode criminalistice a infractorilor și investigarea infracțiunilor, care s-au bucurat de recunoaştere naţională şi internaţională.

S-a avut în vedere elaborarea unor metodologii, procedee și tehnici criminalistice care să eficientizeze activitatea judiciară, așa cum au fost: metodologia cercetării locului faptei; metodologia investigării accidentelor rutiere și aviatice; metodologia investigării criminalistice a actelor de terorism; valorificarea urmelor și a celorlalte mijloace de probă criminalistice prin constatări tehnico-științifice și expertize; metodologia investigării infracțiunilor comise cu violență etc.

  • Asociația Criminaliștilor din România a organizat, de regulă în parteneriat cu Institutul Național de Criminalistică din Inspectoratul General al Poliției Române, numeroase manifestări ştiinţifice naţionale şi cu participare internaţională (congrese, simpozioane, conferinţe, mese rotunde), pe diferite teme de actualitate, cu scopul realizării unor schimburi de informaţii şi armonizării procedeelor şi mijloacelor tehnice criminalistice la nivel european, în vederea creşterii nivelului de profesionalizare a personalului din cadrul agenţiilor de aplicare a legii.

Lucrările prezentate în cadrul manifestărilor ştiinţifice au fost publicate, iar volumele au fost diseminate gratuit către agenţii de aplicare a legii şi instituţii de învăţământ.

  • A organizat expoziții cu noi mijloace tehnice care se folosesc în activitatea de cercetare criminalistică și de laborator, la care au participat firme de prestigiu din străinătate.
  • A realizat activități de colaborare și schimburi de experiență cu unele instituții de specialitate din străinătate.
  • Asociația Criminaliștilor din România a editat, începând cu anul 1999, “Revista Română de Criminalistică”, revistă care este editată și în limba engleză („Romanian Journal of Forensic Science”) şi care în prezent este indexată în trei baze de date internaţionale recunoscute pentru domeniul Ştiinţe Juridice, conform Anexei nr. 24 a Ordinului Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 6129/2016, respectiv: EBSCOhost Research Databases, ProQuest şi WorldCat.

Încă de la apariția Revistei Române de Criminalistică s-au difuzat gratuit, din fiecare număr al acesteia, exemplare bibliotecilor din cadrul universităților, unităţilor Ministerului Afacerilor Interne, parchetelor, facultăților de drept și unor departamente de criminalistică din străinătate cu care Asociația Criminaliștilor din România colaborează, precum și unor studenți și masteranzi. Revista Română de Criminalistică se bucură de recunoaştere naţională şi internaţională, fiind de un real folos pentru specialiştii, practicienii şi teoreticienii din domeniile drept şi criminalistică întrucât prin articolele şi comunicările ştiinţifice publicate au fost/sunt prezentate cele mai moderne şi actuale metode, procedee şi tehnologii de identificare criminalistică.

  • În fiecare an, Asociația Criminaliștilor din România participă cu un stand de publicații la Saloanele de carte juridică, civică, polițistă și administrativă.
  • Din anul 2006 până în anul 2015, conform aprobării organelor în drept, Asociația Criminaliștilor din Români, în parteneriat cu Universitatea Română de Științe și Arte „Gheorghe Cristea” și Institutul Național de Criminalistică din Inspectoratul General al Poliției Române, a organizat „Masteratul în Criminalistică”, care și-a dovedit pe deplin eficiența, activitățile desfășurate cu masteranzii având caracter practic-aplicativ.

În lucrările de disertație ale masteranzilor au fost prezentate concluziile desprinse din cercetările efectuate cu sprijinul cadrelor didactice și al specialiștilor din cadrul Institutului Național de Criminalistică și Asociația Criminaliștilor din România.

  • Asociația Criminaliștilor din România face propuneri pentru elaborarea sau modificarea unor acte normative, care au legătură cu activitatea criminalistică. Astfel, în urma documentărilor efectuate în mai multe țări, Consiliul Director al Asociației Criminaliștilor din România a elaborat „Proiectul de lege privind exercitarea profesiei de expert criminalist privat, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Experților Criminaliști Privați din România”, care, din păcate, a fost respins de Parlament.

Ulterior s-a votat Legea nr. 156/2011 pentru modificarea și completarea O.G. nr. 75/2000 privind autorizarea experților criminaliști care pot fi recomandați de părți să participe la efectuarea expertizelor criminalistice, precum și a Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea (publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 519 din 22 iulie 2011), care nu asigură cadrul legal necesar pentru transpunerea în practică a principiilor contradictorialităţii şi “egalităţii de arme” în materie de expertiză, prin crearea posibilităţilor de efectuare a expertizelor de către criminalişti independenţi şi laboratoare private de expertiză.

CONSILIUL DIRECTOR

AL ASOCIAŢIEI CRIMINALIŞTILOR DIN ROMÂNIA